Ziua Europei. Semnificatiile zilei sarbatorite pe vechiul continent

589
Ziua Europei. Semnificatiile zilei sarbatorite pe vechiul continent
Ziua Europei. Semnificatiile zilei sarbatorite pe vechiul continent: tarile vechiului continent reprezentate de steaguri. Sursa foto: zf.ro

Motiv de mare sarbatoare pe batranul continent: Ziua Europei! O sarbatoarea a cetatenilor europeni, simbolizata de unitate si pace pe continent. Data de 9 mai este dedicata Uniunii Europene, iar in data de 5 mai sarbatorim fondarea Consiliului Europei. In Europa, 9 mai este cunoscuta ca fiind Ziua Schuman, data la care a fost propusa declaratia fostului ministru de externe francez.

Ziua Europei. Semnificatiile zilei sarbatorite pe vechiul continent
Ziua Europei. Semnificatiile zilei sarbatorite pe vechiul continent. Sursa foto: tvrmoldova.ro

Declaratia istorica isi propunea: impiedicarea razboiului, unirea industriilor de otel si carbuni a Frantei si Germaniei de Vest, dar si a altor state, crearea unei piete unice in comunitate. Astfel, Ziua Consiliului Europei reflecta propria sa infiintare la 5 mai 1949. Ziua Uniunii Europene semnifica Declaratia Schumann, dar si infiintarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului in anul 1951.

Ziua Europei: Unitate in randul cetatenilor Europei

Cel care a gandit, schitat Declaratia Schumann este nimeni altul decat Jean Monnet, considerat arhitectul Unitatii Europene. Pe fondul urmelor lasate de cele doua mari conflagratii, dar si a dependentei Frantei de carbune din minele Germaniei. Un proiect secret si indraznet finalizat in cea de-a 9-a sa varianta. Acesta va fi prezentat ministrului francez de externe de la acea vreme Robert Schuman, dar si cancelarului RFG, Konrad Adenauer, cel care a stat la baza crearii aliantei franceze-germane, nucleul Uniunii.

Declaratia sau Planul Schuman este baza constructiei U.E. Italia si statele Beneluxului s-au alaturat Frantei si Germaniei la 18 aprilie 1951. Data la care a fost semnat Tratatul de la Paris, care a condus la infiintarea CECO. La 25 martie 1957, cele state membre: Franta, Germania, Belgia, Italia, Luxemburg si Olanda au semnat Tratatele de la Roma, infiintand astfel  Comunitatea Economica Europeana. (CEE)

Ziua Europei. Semnificatiile zilei sarbatorite pe vechiul continent
Ziua Europei. Semnificatiile zilei sarbatorite pe vechiul continent: Ziua cetatenilor europeni. Sursa foto: curierul-iasi.ro
Ulterior, acestui proiect continental s-au alaturat Marea Britanie, Irlanda si Danemarca in 1973, Grecia-1981, Portugalia si Spania-1986, Austria, Suedia si Finlanda-1995. La 1 mai 2004 s-au integrat si Cehia, Cipru, Malta, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia si Ungaria. Pe 1 ianuarie 2007 a fost randul Romaniei, Bulgariei si Croatiei.
Ziua Europei. Semnificatiile zilei sarbatorite pe vechiul continent
Ziua Europei. Semnificatiile zilei sarbatorite pe vechiul continent: steagul U.E. Sursa foto: bunadimineata.ro

Ziua Uniunii Europene nu bifeaza doar date istorice, dar si numeroase manifestari culturale si diplomatice pe intreg continentul european care se desfasoara toata luna mai. Ea poate fi definita si ca Ziua Cetatenilor Europeni, promovand unitatea in diversitate.

9 mai – tripla semnificatie

9 mai este si Ziua Independentei Romaniei proclamata in anul 1877, se sarbatoreste victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial -9 mai 1945, dar si Ziua Europei.