Dreptul la vot. Lupta femeilor pentru egalitate

12220
Dreptul la vot. Lupta femeilor pentru egalitate
Marea Britanie-drept de vot in 1918. Sursa foto: 7yearstodiagnosis.com

Dreptul la vot nu a fost dintotdeauna universal! Timp de secole reprezentantele sexului frumos au dus o lupta apriga pentru a castiga dreptul sufragiului. Miscarile maselor au inceput in secolul al XIX-lea si au capatat amploare in secolul XX. Primul stat din lume care a introdus votul universal atat pentru barbati cat si pentru femei a fost Noua Zeelanda, in anul 1893. In Romania, femeile si-au castigat dreptul de a-si exercita opinia politica prin vot in anul 1938, stipulat in Constitutia statului.

Un drept universal

Miscarile feministe au inceput in Franta si se bazeaza pe principiile iluministe ale dreptului natural, egalitatii in drepturi si libertati. Olympe de Gouges este o cunoscuta militanta impotriva inegalitatii de gen si enunta principiile emanciparii femeii in ,, Declaration des droits de la femme et de la citoyenne-1791.

Dreptul la vot. Lupta femeilor pentru egalitate
Annie Kenney and Christabel Pankhurst -Anglia. Sursa foto: Wikipedia.org

Insa, afirmarea sociala a ideilor feministelor incepe odata cu ,,miscarea sufragetelor”, o structura militanta ce s-a nascut in America si Anglia. Sufragetele denuntau formele de sclavie, doreau egalitate intre sexe, o plata egala a salariilor, concediu maternal, program de lucru mai scurt.

Primul stat care acorda drept de vot femeilor

Dreptul femeilor de a vota va fi acordat pentru prima oara in Noua Zeelanda in anul 1893, in Anglia in 1918 si in 1920 in America. Colonia Australiei de Sud a permis femeilor sa voteze in anul 1894, iar in 1902 toate coloniile au dobandit votul universal.

Dreptul la vot. Lupta femeilor pentru egalitate
Spania-votul din 1933, adoptat in 1931. Sursa foto: timpul.md

Pe batranul continent, Europa, votul femeilor va fi introdus in Marele Ducat al Finlandei in anul 1907. Tot parlamentul finlandez a ales primele 19 femei membre. Au urmat apoi Norvegia in 1913, Danemarca-1915, iar Uniunea Sovietica in 1917. Ziua de 28 februarie a coincis cu data de 8 martie, potrivit calendarului nou, declarata Ziua Internationala a Femeii. In Rusia, o activista convinsa pentru egalitatea dintre sexe a fost Alexandra Kollontai, prima femeie membru intr-un guvern din Europa.

Dreptul la vot. Lupta femeilor pentru egalitate
Sursa foto: museumoflondonprints.com

In perioada interbelica, tarile independente vor adopta votul universal, inclusiv Canada in 1917, Germania, Polonia, Austria, Olanda, America in anul 1920. In America de Sud, Ecuadorul a fost primul stat care a acordat femeilor dreptul sufragiului, in anul 1931. Reprezentarea Legii Poporului din 1918 a facut posibil votul femeilor si in Marea Britanie.

Dreptul la vot. Lupta femeilor pentru egalitate
Cleveland, America. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Tarile intarziate au fost Spania-1933, Franta – dreptul la vot al femeilor a fost obtinut in 1944, Japonia-1945. Dupa al Doilea Razboi Mondial si participarea activa a femeilor in marea conflagratie vor urma Italia ce va da drept de vot in 1946. Anul urmator India, Grecia in 1952, Elvetia in 1971, in Portugalia in 1976.

Dreptul la vot. Lupta femeilor pentru egalitate
Argentina- drept de vot obtinut in 1947 si exercitat in 1951. Sursa foto: Wikipedia.org

Femeile de culoare nu au avut drept de vot pana in 1994

De mentionat ca, miscarea sociala pentru obtinerea dreptului la vot a fost posibila in randul femeilor albe. Pe continentul african, dreptul acesta va fi obtinut de catre femeile de culoare in anul 1994.

Un caz aparte il reprezinta si tarile musulmane. Pakistanul a oferit votul universal in anul 1947, iar state precum Bangladesh, Oman, Qatar au permis doamnelor sa voteze in ultimele trei decenii ale secolului XX. In Arabia Saudita, femeile castiga drept de vot in perioada moderna, de abia din anul 2015.

Cum au obtinut feministele din Romania dreptul la vot

Una dintre militantele pentru drepturile femeilor din Romania a fost scriitoare Calypso Botez. O exponentă deosebită a grupării feministe a fost Calypso Botez. In 1917 a infiintat Asociatia pentru Emanciparea Civila si Politica a Femeilor Romane. In anul 1921 se va fonda la Bucuresti, Consiliul National al Femeilor Romane. Scriitoarea a fost aleasa presedinte, iar din organizatie facea parte Alexandrina Cantacuzino, Ella Negruzzi, Eugenia de Reuss-Ianculescu.

Dreptul la vot. Lupta femeilor pentru egalitate
Sursa foto: verticalonline.ro

,,Toti romanii sunt egali in fata legii, zice articolul 1 din Constitutia romaneasca. Dumneavoastra stiti ca romanca e in afara de lege impotriva acestui articol”, afirma Calypso Botez.

Dupa indelungi dezbateri in Parlament, activismul organizatiilor feministe si lupta intelectualelor, din anul 1929 li se permite sa voteze femeilor cu studii superioare. Dupa ce a fost conceputa Constitutia din 1938, Carol al II-lea va permite votul ”universal”. De fapt, a fost doar o lege scrisa pe hartie, pentru ca in realitate femeile se loveau de aceleasi bariere. Dupa 8 ani, pe 15 iulie in anul 1946, intr-o Romaniei postbelica in care PCR castigase alegerile, atat femeile cat si barbatii au primit dreptul la vot egal.