Cele mai citite carti din istorie. Top 10

8686
Carti. Sursa foto: moldovacrestina.md
Carti. Sursa foto: moldovacrestina.md

Editorialisti importanti, publicatii din toata lumea, edituri celebre, cluburi de lectura sau alegeri personale stau la baza alcatuirii binecunoscutelor topuri cu ”cele mai citite carti din istorie”. Recunoastem ca, adesea, alegerile sunt subiective, fiindu-ne si noua destul de greu sa intocmim o lista cu 10 titluri de carti cele mai citite.

Asadar, intr-o ordine aleatorie, punem urmatoarele carti, pe care speram ca le-ati citit sau veti fi curiosi sa o faceti:

1.”A Tale of Two Cities” – Poveste despre doua orase, Charles Dickens. Aceasta carte este una dintre operele reprezentative pentru scriitorul englez Charles Dickens. Romanul de fictiune a fost vandut in peste 200 de milioane de exemplare. Ce il face atat de apreciat? Este unul dintre cei mai buni autori ai secolului XIX, care a scris si alte mari opere precum Marile sperante, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield.

Poveste despre doua orase, Charles Dickens. Sursa foto: librarultau.ro
Poveste despre doua orase, Charles Dickens. Sursa foto: librarultau.ro

Desigur si povestile romanului, ce prezinta evenimentele marcante ale unor personaje ce traiesc inainte si dupa Revolutia Franceza, in Paris si Londra, fac din acesta carte una dintre cele mai citite. Cartea a fost publicata in anul 1859 si de atunci are numeroase reeditari.

2. ”Micul Print”, Antoine de Saint-Exupery. Micul Print este o capodopera a secolului XX, a literaturii franceze si apreciata pe tot globul. Cartea scriitorului francez Antoine de Saint-Exupery a fost publicata prima oara in limbile engleza si franceza, pe 6 aprilie 1943, in SUA, la editura Reynal&Hitchcock, iar apoi in Franta, la Gallimard in anul 1946.

Micul Print, Antoine de Saint Exupery. Sursa foto: hyperliteratura.ro
Micul Print, Antoine de Saint Exupery. Sursa foto: hyperliteratura.ro

 

Cartea a fost vanduta in peste 200 de milioane de exemplare, fiind tradusa in peste 250 de limbi- a 4-a carte tradusa din lume. Micul Print este o poveste fantastica despre singuratate, prietenie si iubire adresata, deopotriva, copiilor si adultilor, pentru mesajele sale profunde. De la aparitie, povestea a fost adaptata in piese de radio, de teatru, in filme, in scenete, balet si opera.

3. ”Codul lui Da Vinci”, Dan Brown. Cartea scriitorului american Dan Brown a fost publicata in anul 2003, la editura Doubleday Fiction. Aparitia sa a starnit foarte multe controverse pentru abordarea unor subiecte delicate ale crestinatatii: Sfantul Graal sau rolul Mariei Magdalena. Editorii lui Brown spun ca exista mai mult de 200 de milioane de exemplare in lume. Romanul a fost si ecranizat, la fel ca si cartea”Ingeri si demoni”,de catre Sony Pictures, ce au adus venituri de peste 1,24 de milioane de dolari.

Codul lui Da Vinci. Sursa foto: anaarecarti.ro
Codul lui Da Vinci. Sursa foto: anaarecarti.ro

4. ”Trilogia Stapanul Inelelor”, de J.R.R. Tolkien. Trilogia fantezista, dedicata copiilor a englezului J.R.R Tolkien, a fost vanduta in peste 150 de milioane de exemplare. Romanul este o continuare a ”Hobbitului” si a fost creat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Opera a fost publicata intre 1954-1955, in trei volume: Fratia inelului, Cele doua turnuri si Intoarcerea regelui. La scurt timp dupa aparitie a devenit una dintre cele mai influente lucrari din secolul XX.

Trilogia Stapanul inelelor. Sursa foto: wikipedia.org
Trilogia Stapanul inelelor. Sursa foto: wikipedia.org

Romanul prezinta povesti fanteziste ce se petrec in cel de-al treilea Ev al Pamantului de Mijloc. Tinuturile acestui loc sunt populate atat de oameni cat si de hobbiti, elfi si alte creaturi mitologice. Trilogia a facut subiectul versiunilor audio, a unui musical si a unor piese de teatru, precum si ecranizari pe marele ecran.

Cea mai recenta adaptare cinematografica a fost produsa de New Line Cinema in trei parti: Stapanul inelelor: Frația inelului(2001), Stapanul inelelor: Cele Doua Turnuri(2002), Stapanului inelelor: Intoarcerea Regelui(2003). Ultima parte a obtinut incasari de peste un miliard de dolari, la fel ca si alt film celebru, Titanic, si 11 premii Oscar.

5.”Hobbitul”, J.R.R. Tolkien. Romanul fantezist scris de filologul J.R.R. Tolkien a fost publicat pe 21 septembrie 1937. Cartea a fost nominalizata pentru medalia Carnagie si este considerata literatura clasica pentru copii. Personajul principal al cartii este Bilbo Baggins ce pleaca in cautarea comorii pazite de dragonul Smaug. Autorul urmareste calatoria sa in taramurile luminoase si intunecate. Hobbitul a ajuns in casele a peste 100 de milioane de oameni.

Hobbitul. Sursa foto: wikipedia.org
Hobbitul. Sursa foto: wikipedia.org

6. Visul din pavilionul rosu”, Cao Xueqin. Romanul semi-autobiografic este o capodopera a literaturii chineze. Autorul Cao Xueqin urmareste ce se intampla cu dinastia Qing, dar si povestea propriei familii. Peste 100 de milioane de exemplare ale romanului scris in secolul al XVIII-lea au fost vandute.

7. ”Zece negri mititei”, Agatha Christie. Guiness Book of World Records a numit-o pe autoarea de origine engleza, ”cel mai vandut scriitor al tuturor timpurilor, impreuna cu William Shakespeare”. De altfel, UNESCO considera ca Agatha Christie este ”autorul cel mai tradus”-56 de limbi, record depasit doar de operele Walt Disney Productions. Romanul politist ”Zece negri mititei” a fost publicat in Marea Britanie, pe 6 noiembrie 1939. Titlul versiunii publicate in America a fost modificat, fiind considerat rasist. Este una dintre cele mai bine vandute carti ale lui Christie, cu peste 100 de milioane de exemplare.

Zece negri mititei. Sursa foto: sternrarebooks.com
Zece negri mititei. Sursa foto: sternrarebooks.com

 

8. ”Cronicile din Narnia – Leul, vrajitoarea si dulapul”, C.S.Lewis. Romanul lui Lewis urmareste aventurile prin care trec 4 frati in taramul din Narnia. Copiii, trimisi sa locuiasca cu un profesor de la tara, descopera in casa acestuia un sifonier ciudat care se dovedeste a fi o poarta catre taramul magic. Cronicile din Narnia s-au vandut in peste 85 de milioane de carti si au fost traduse in 47 de limbi.

Cronicile din Narnia. Sursa foto: librarie.net
Cronicile din Narnia. Sursa foto: librarie.net

 

9. ”DE LA IDEE LA BANI”, Napoleon Hill. Cartea a fost scrisa in anul 1937, in timpul Marii Crize Economice, iar pentru inspiratie autorul a studiat mai mult de 500 de oameni de succes. Cel care l-a inspirat sa scrie a fost omul de afaceri Andrew Carnegie. ”De la idee la bani” este o scriere motivationala si de dezvoltare personala, vanduta in peste 20 de milioane de exemplare in anul mortii lui Hill, in 1970.

De la idee la bani. Sursa foto: 1cartepesaptamana.ro
De la idee la bani. Sursa foto: 1cartepesaptamana.ro

10. ”Mandrie si prejudecata”, Jane Austen. Celebrul roman al lui Austen a fost publicat pe 28 ianuarie 1813, in Marea Britanie. Cartea a fost tradusa in 35 de limbi si prezinta evenimentele ce au loc in familia Bennet ce are 5 fiice:  Jane, Elizabeth, Mary, Catherine si Lydia.

Mandrie si prejudecata. Sursa foto: faramiere.ro
Mandrie si prejudecata. Sursa foto: faramiere.ro