fbpx
Acasa Inventii si Inovatii Elie Radu. In...

Elie Radu. Inginerul care a construit primele sosele din Romania a fost dat uitarii

Elie Radu. Inginerul care a construit primele sosele din Romania a fost dat uitarii
Elie Radu. Inginerul care a construit primele sosele din Romania a fost dat uitarii. Sursa foto: Wikipedia.org

Elie Radu s-a nascut in Botosani, pe 20 aprilie 1853, nu departe de casa caminarul Gheorghe Eminovici, tatal lui Eminescu. Cu toate ca a ajutat la faurirea Romaniei moderne, inginerul roman a fost uitat de analele istoriei. Stiati ca datorita lui Elie Radu am beneficiat de primul sistem modern din tara de alimentare a oraselor cu apa potabila? Ori ca primele sosele, chiar si peste munti, sutele de poduri, kilometri de cale ferata sau gari au fost ridicate de asa numitul ,,geniu al ingineriei”?

- Publicitate -

Statia de captare a apei din Bragadiru, construita de Elie Radu, devine unicat in Europa datorita capacitatii mari, 6.560 de metri. Proiecteaza, asemeni modelului din Bragadiru si alte statii in Sinaia, Targoviste, Turnu Severin, Sulina, Botosani, Braila, Pitesti, Iasi, Targu Ocna.

Betonul soselelor din Carpati poarta amprenta lui Elie Radu

Primele sosele moderne din tara au fost proiectate sub condeiul priceput al inginerului Elie Radu. Drumurile din Carpatii semeti, ce legau Tara Romaneasca de Moldova si Transilvania au fost transformate in sosele.

Moroieni-Sinaia, Lotru-Caineni, Targu-Ocna-Slanic-Moldova, Comanesti-Palanca, Dolhasca-Harlau si Calarasi-Lehliu sunt construite de el. Un inginer desavarsit si un vizionar a realizat sosele folosind tehnologia macadamului inventata de scotianul John Loudon McAdam. Tehnologia consta in utilizarea in straturi mai groase a pietrisului, metoda nemaintalnita in prezent, drumurile fiind asfaltate.

Alaturi de Gogu Constantinescu, un alt nume in domeniul ingineriei, Elie Radu a adus in prima plan constructiile din beton armat.

,,Grinda lui Elie Radu”din beton armat inca se mai pastreaza la Politehnica, construita de inginer la inceputul secolului XX.

A realizat podurile de sosea din beton armat peste Jiu, Olt, Vedea, Teleorman, Arges, Raul Doamnei, Prahova, Siret. A mai realizat peste 20 de kilometri de poduri de cale ferata. Garile Fieni, Curtea de Arges, Galati, Calafat, Comanesti, dar si zeci de cladiri publice.

A fost primul profesor din Romania care a predat cursul de edilitare-alimentarea cu apa potabila si canalizare a oraselor la Politehnica din Bucuresti.

In pofida tuturor realizarilor sale, a murit in anonimat pe 10 octombrie 1931, fiind inmormantat la Cimitirul Bellu.

De altfel, inginerul Elie Radu a fost un om modest, ramanand celebru discursul sau la implinirea a 45 de ani de activitate.

”Nu-mi cereti sa va tin discursuri, ca sa va arat cum stiu sa vorbesc; dati-mi mai bine o planseta, o rigla si un echer pentru a va face un proiect.”

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

1 COMENTARIU

  1. F.fffff bun material! BRAVO! Valorile romanesti…au fost uitate! Ce se promoveaza azi?……Hotia si curvasareala!scuze ….dar asa e! Va felicit inca odata ptr. material!

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...