Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Isaac Newton

5705
Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Isaac Newton
Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Isaac Newton. Sursa foto: pneuma.org.uk

Lumea savantilor si a geniilor este presarata cu lucruri interesante, iar asta ne-o demonstreaza viata lui Isaac Newton. Viata celui care a formulat Legea gravitatiei, a inventat calculul, telescopul, a conceput discul colorat ce reproduce spectrul solar, a descoperit o serie de formule matematice, a studiat filosofia si a scris texte cu subiecte religioase. O personalitate complexa pe care va invitam sa o cunoasteti in randurile ce urmeaza.

Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Isaac Newton
Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Isaac Newton. Sursa foto: Wikipedia.org

Lucruri interesante despre marele savant englez Isaac Newton

  1. Inca din copilarie, Newton construia jucarii mecanice si era pasionat de legile fizicii. Se poate spune ca primul sau contact cu fizica l-a avut in anul 1658, pe cand studia puterea vantului in timpul furtunii. Savantul reusind sa masoarea lungimea sariturii sale in directia in care batea vantul si in sensul opus.
  2. Timp de 5 ani cat a urmat cursurile Scolii Grantham, Newton a fost pasionat de ierburi si desen. In casa gazdei sale, un farmacist englez, existau portrete cu personalitatile vremii schitate de savant.
  3. Isaac Newton nu a fost casatorit niciodata, in arhivele Anglie neexistand niciun document inregistrat.
  4. Newton s-a dovedit un tanar chibzuit, care isi cheltuia banii doar pe carti si aparate stiintifice. Venitul sau anual era intre 200 si 250 de lire, bani pe care ii prime ca un ajutor financiar de la Universitatea Cambridge.
  5. Din anul 1703 si pana la sfarsitul vietii in 1727 a fost presedintele celei mai importante institutii pentru promovarea stiintei, Royal Society, unde, de-a lungul anilor, si-a prezentat lucrarile stiintifice.

    Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Isaac Newton
    Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Isaac Newton: Legea universala a gravitatiei formulta de Isaac Newton. Sursa foto: Wikipedia.org

Philosophiae Naturalis Principia Mathematica a creat bazele mecanicii

  1. Telescopul inventat de Newton in 1671 era aparatul folosit de toti astronomii din Marea Britanie. William Herschel este unul dintre ei, care, prin cateva imbunatatiri aduse aparatului lui Newton a putut descoperi Planeta Uranus. Edmond Halley a refacut si el aparatul lui Newton cu care a putut desavarsi lucrarea sa asupra distantei dintre doua stele.
  2. Savantul englez era foarte credincios, dupa cum el marturisea: „Gravitatea explica miscarile planetelor, dar nu poate explica cine a pus planetele in miscare. Dumnezeu guverneaza toate lucrurile si cunoaste tot ceea ce este sau poate fi facut”. El a scris o teza care blama idolatria, pe care a tinut-o secreta si a fost publicata la 37 de ani de la moartea sa. Se spune ca si-a petrecut jumatate din viata studiului celor sfinte, tainelor oculte. Newton a prezis sfaristul lumii in anul 2060.
  3. Marul lui Newton nu este o legenda. Potrivit unor texte date publicitatii de catre Societatea Regala, casa savantului din Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire sta marturie si azi acestei intamplari. Legea gravitatie universale a fost descoperita in gradina case sale, pe cand se odihnea la umbra marului. El a observat cum un fruct pica din pom si atunci si-a pus intrebarea ce forta determina atragerea acestui mar catre Pamant.
    Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Isaac Newton
    Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Isaac Newton. Sursa foto: sites.google.com

    Legea gravitatiei – doua corpuri se atrag proportional cu produsul maselor lor si invers proportional cu patratul distantei dintre ele- a putut fi descoperita datorita legilor lui Kepler.

  4. Newton a intocmit in anul 1662 o lista cu 48 de pacate pe care le comisese, potrivit Huffington Post.
  5. Newton va pastra multe dintre tezele sale stiintifice sub lacat, expuse publicului de abia cand devine membru al Sociatatii Regale. Savantul englez, alaturi de Leibniz este cel care a inventat calculul diferential si integral. A studiat refractia luminii si a inventat telescopul, a creat bazele pentru mecanica clasica.