fbpx
Acasa Istoria lumii Khipu. Sistem...

Khipu. Sistemul complex de ”scriere”pe ata al incasilor. Nici pana azi nu a fost descifrat

Termenul Khipu pare unul stravechi, si asa si este! Acest cuvant strain si neintalnit in paginile presei de zi cu zi, apartine incasilor. In America precolumbiana, Imperiul Incas era cel mai mare, reusind sa cucereasca inaltimile ametitoare din Peru prin anul 1200. In perioada 1438 și 1533, incasii ocupau teritoriile actualelor state Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina si Chile. Anul 1533, odata cu asasinarea ultimului imparat incas, este si inceputul dominatiei spaniole.

Khipu. Sistemul complex de ''scriere''pe ata al incasilor. Nici pana azi nu a fost descifrat
Yupana , sistem de calcul incas si Khipu, sistem de scriere. Sursa foto: thevintagenews.com

Khipu, ”scrierea” pe ata, nedescifrata de specialisti nici in zilele noastre

- Publicitate -

Stiati ca marea civilizatie, ale carei urme se mai gasesc in arhitectura, agricultura, ierarhii sociale, nu a avut un alfabet, o limba scrisa? Va veti intreba cum reuseau acestia sa comunice. Incasii au dezvoltat o metoda ingenioasa, un sistem de inregistrare al informatiilor, unic, ce a primit numele de Khipu.

Din cercetarile specialistilor, se pare ca sistemul Khipu era folosit pentru inregistrarea anumitor date importante precum cele din contabilitate, tranzactii, productie economica sau datele de recensamant s.a.m.d. Informatia codificata pe atele Khipu sta scrisa sub forma unor noduri insirate pe ata colorata.

Khipu. Sistemul complex de ''scriere''pe ata al incasilor. Nici pana azi nu a fost descifrat
Sistemul complex de ”scriere”pe ata al incasilor. Nici pana azi nu a fost descifrat. Sursa foto: amusingplanet.com

Potrivit lui Gary Urton, profesor de studii pre-columbiene la Universitatea Harvard, Khipu reprezinta un sistem binar de codificare al datelor fonologice si/sau logografice. Diferitele piese pot varia in volumul informatiilor, de la unele sumare, avand doar cateva ate, pana la cele complexe, cu 2.000 de ate.

Alegerea materialului textil pentru a stoca si a comunica traditii, valori, simboluri, cunostinte semnifica bogatia statului, fibrele andine fiind recunoscute in lume.

Khipu. Sistemul complex de ''scriere''pe ata al incasilor. Nici pana azi nu a fost descifrat
Sistemul complex de ”scriere”pe ata al incasilor. Nici pana azi nu a fost descifrat. Sursa foto: thevintagenews.com

Din calea conchistadorilor spanioli s-au mai pastrat 600 de astfel de sisteme. Unele pastrate la muzeu, in timp ce altele se afla in posesia comunitatilor locale. Ele sunt privite ca un simbol puternic al patrimoniului. Chiar si astazi, khipu este folosit in ceremoniile traditionale, chiar daca atele nu mai pot fi citite.

Daca interpretarile oamenilor de stiinta sunt adevarate, aceste noduri ar putea contine multe povesti interesante despre incasi.

Khipu. Sistemul complex de ''scriere''pe ata al incasilor. Nici pana azi nu a fost descifrat
Sursa foto: amusingplanet.com

Acest sistem este extraordinar din mai multe motive: citirea Khipu este anevoioasa, nu poate fi comparat cu alt sistem de scriere si ramane un simbol al unei culturi stravechi.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...