Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli

29007
Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli
Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Polul Sud si Polul Nord. Continent sau ocean? Taram acoperit de gheata sau cel de basm in care traieste Mos Craciun? Pinguinul sau ursul polar? Sunt intrebari la care adesea stam sa ne gandim, creand confuzii despre cele doua emisfere ale globului.

Polul Sud si polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli

Antarctica-Polul Sud vs. Arctica-Polul Nord

Antarctica este al cincelea continent ca marime de pe glob, cu 14 milioane de kilometri patrati si cel mai rece punct de pe Terra. Continentul este inconjurat de apele Oceanului Antarctic, o apa cu salinitate redusa.

Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli
Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli: Polul Sud. Sursa foto: steemd.com

90% din ghetarii de pe Pamant se afla in Antarctica, ceea ce inseamna destula apa dulce pentru populatia Terrei. Banchiza masoara aproximativ 29 milioane kilometri cubi de gheata. Stiati ca la Polul Sud precipitatiile sunt la fel de rare ca in desert sau ca este la fel de frig precum pe planeta Marte? Antarctica se afla la 2.835 de metri deasupra nivelului marii.

Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli
Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli: Polul Nord. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Arctica este, in mare parte formata dintr-o calota de gheata din Oceanul Arctic, dar cuprinde si zone de uscat sau gheata. Polul Nord include si partea nordica a Groenlandei, Islandei, Norvegiei, Finlandei, Suediei, Rusiei, Americii si Canadei.

Aurora polara

Aurora polara este unul dintre cele mai frumoase spectacole ale naturii rezultata din materia expulzata de interactiunea soarelui cu campul magnetic al Terrei. Particulele rezultate pot calatori si cu viteze de 1.200 de kilometri pe secunda. Aurorele intalnite la Polul Nord se numesc boreale, iar cele de la Polul Sud – australe, numite asa de exploratorul James Cook.

Aurorele pot lua diverse culori si nuante, de la rosu, albastru, indigo, verde sau violet. Atunci cand furtunile solare sunt puternice, zonele cu cea mai buna vizibilitatea a aurorei din emisfera nordica sunt Finlandei, Scandinavia, Canada, Alaska si Siberia. De-a lungul anilor ele au putut fi observate si din centrul Europei.

Soarele si temperaturi

Ne-am obsnuit atat de mult cu succesiunea zi-noapte, incat ni se pare debusolant ca undeva, pe pamant, ziua sa dureze 6 luni. Si totusi, in acele regiuni este cat se poate de firesc! In jurul datei de 21 iunie, are loc solstitiul de vara ce marcheaza inceputul verii la Polul Nord. La aceeasi data incepe solstitiu de iarna, ca urmare inceputul iernii la Polul Sud. Astfel, vom avea ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta, iar in emisfera sudica, ziua cea mai scurta si noaptea cea mai lunga.

Stiati ca ziua polara dureaza 6 luni la Polul Sud, atunci cand soarele este vizibil 24/24 pe cer? In schimb, noaptea polara nu dureaza chiar 6 luni, ci 2 si jumatate, din 12 mai pana in 31 iulie, cand bezna pune stapanire pe albul imaculat al ghetarilor. In restul timpului, zarindu-se crepusculul.

In anul 1960, in Antarctica s-au inregistrat cele mai joase temperaturi. La statia ruseasca de cercetare ”Vostok” termometrele au aratat -89,2 grade Celsius, un record ce nu a fost inca doborat! In schimb, Polul Nord pare mai prietenos, iarna temperaturile medii sunt de -34 de grade, iar in timpul verii temperaturile cresc si la +10 grade Celsius.

Expeditii

Polul Sud

Primul om care a atins Polul Sud a fost norvegianul Roald Amundsen, impreuna cu echipa de cercetare, la data de 14 decembrie 1911. In acel an, inca un explorator isi anuntase explorarea acestor tinuturi inghetate, englezul Robert Scott. Insa, acesta a ajuns cu o luna mai tarziu la Polul Sud, iar pe drumul de intoarcere, din cauza conditiile neprielnice, acesta si-a pierdut viata.

Roald Amundsen. Primul om care a cucerit taramul inghetat al Polului Sud
Roald Amundsen. Primul om care a cucerit taramul inghetat al Polului Sud. Sursa foto: wikipedia.org
Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli
Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli: Robert Peary, explorator al Polului Nord. Sursa foto: NOAA Photo Library/ Wikipedia.org

Polul Nord

Exploratorul Robert Peary este considerat a fi primul om care a ajuns la Polul Nord, in aprilie 1909. De asemenea, Roald Amundsen, exploratorul Polului Sud, a survolat emisfera nordica, alaturi de Umberto Nobile, din dirijabilul botezat Norge, la 11 mai 1926.

Populatia

Antarctica este continentul nimanui! Singurii oameni care populeaza zona fiind cercetatorii si exploratorii de-a lungul anilor. Acest teritoriu apartine tuturor, functionand ca o rezervatie stiintifica, conform Tratatului Antarctica, semnat de 47 de tari in anul 1961. Stiati ca Emilio Marcos Palma este primul cetatean al Antarcticii? Parintii sunt argentinieni si el la fel. Asta deoarece s-a nascut la Baza Esperanza, in 1978, pe teritoriul revendicat de Argentina, insa nerecunoscut international.

La polul opus, traiesc in jur de 4 milioane de oameni, ce traiesc potrivit regulilor fiecarui teritoriu. La Polul Nord se intalnesc mici orase precum Tromso-Norvegia, Barrow-Alaska sau Muranmansk-Rusia.

Animalele

Ursii polari nu intalnesc pinguinii! Pe vastul teritoriu al Polului Sud traiesc 7 specii de balene, 8 delfini, 7 specii de foci, 7 specii de pinguini (Imperial, Adelie, Regal, Gento, Rockhopper, Chinstrap si Macaroni), dar si alte 33 de specii de pasari.

Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli
Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli: pinguini la Polul Sud. Sursa foto: theatlantic.com
Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli
Polul Sud si Polul Nord. 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cei doi poli: ursul polra. Sursa foto: evz.ro

De cealalta parte a emisferei nordice, intr-un climat putin mai bland, s-au adaptat perfect conditiilor de aici: ursul polar, vulpea polara, bufnita polara, narvalul, morsa, lupul, balena ucigasa sau foca.

Solul si resursele

Doua mari puteri, Rusia si America isi disputa monopolul asupra rezervelor de petrol de la Polul Nord. Sub Oceanul Arctic s-ar afla 10 miliarde de tone de ”aur negru”. Specialistii sustin ca si in Antarctica s-ar afla petrol, sub Marea Ross, insa Tratatul Antarcticii interzice exploatarile de la Polul Sud.

Lasand la o parte, datele stiintifice, puteti explora tinuturile Antarcticii, adica Polul Sud, pentru suma de 64.000 de euro. Cazarea se face in singurul hotel de 5 stele de aici, iar de oferta va puteti bucura doar 5 saptamani din an, in lunile de vara din Antarctica – noiembrie si decembrie.