Sanda Marin, pe numele sau adevarat Cecilia Maria Simionescu, este cea care a invatat Romania sa gateasca. Cartea de Bucate scrisa de ea a fost publicata in mii de exemplare si se afla in biblioteca oricarei gospodine. Cartea Sanda Marin a aparut in anul 1936, la editura Cartea Romaneasca. Nu a fost bucatareasa, casnica, cum multi carcotasi au spus.
Cecilia Maria Simionescu provenea dintr-o familie de intelectuali, tatal ei Ion Simionescu a fost carturar, geograf si paleontolog. S-a nascut la Iasi in anul 1900. Stia mai multe limbi straine, canta la pian, invatase la Paris, iar in tara a fost eleva profesoarei lui Dinu Lipatti si a lui Dan Grigore, Florica Musicescu.
Pasiune pentru gastronomie
Dupa casatorie a devenit Cecilia Maria Zapan. In noua locuinta, de sarbatori isi aduna toata familia pe care o rasfata cu preparatele culinare deosebite. Pasiunea pentru gatit a Sandei Marin a inceput de cand aceasta era doar o copila si incerca, in bucataria parintilor, tot felul de retete. A aprofundat cunostintele gastronomice la un pension din Dresda.
Sanda Marin
Nemultumita de faptul ca in Romania nu se gaseau carti de bucate s-a gandit sa vina in ajutorul gospodinelor. Asa ca, a adunat sfaturi, retete, meniuri pe anotimpuri, pentru diabetici pe care le-a pus in celebra carte de bucate.
Cartea de Bucate Sanda Marin a aparut in anul 1936, la editura Cartea Romaneasca. Pentru a nu isi face de rusine parintii in inalta societate, Cecilia Maria Zapan nu si-a folosit numele real. Asa a aparut Sanda Marin, autoarea celebrei carti de bucate romanesti. Prefata cartii a fost scrisa de un alt cunoscut gastronom, Pastorel Teodoreanu.
Rudele isi amintesc de retetele delicioase de pasca cu ciocolata si crema de smantana, care erau printre cele mai fine dulciuri, dupa cum se arata pe digi24.
Cartea de Bucate continea 10.000 de retete romanesti sau inspirate din traditiile gastronomice ale lumii.
In timpul comunismului cartea a suferit modificari, multe retete fiind si inlaturate. De exemplu: sosul Bechamel a devenit sos alb. Reteta de cozonac moldovenesc (100 de oua – 5 kilograme faina) nici nu a mai aparut in editiile din aceasta perioada.
Ulterior, Cartea de Bucate a Sandei Marin a avut mai multe editii, a fost si tradusa in mai multe limbi straine. O editie americana din anul 1996 continea 1296 de retete.
”Am crescut sub semnul cartii Sandei Marin. In copilarie, credeam ca e un singur cuvant, ”sandamarinul”, care denumeste o ustensila cu care poti gati orice. Mai tarziu, cand am aflat ca este vorba despre o carte scrisa de o doamna, am rasfoit-o cu voluptate ai trebuie sa recunosc cinstit ca mi-a starnit apetitul pentru problema feminismului…”Andrei Plesu